Marta Breen er vinner av Vestfolds Litteraturpris 2019

Litteraturuka i Vestfold nærmer seg med stormskritt! Under åpningsforestillingen 4. november klokka 19.00 på Tønsberg og Færder bibliotek skal Vestfolds Litteraturpris 2019 overrekkes vinneren.

I år er det sakprosaforfatter Marta Breen fra Larvik som tildeles prisen. Juryen beskriver henne som en sterk og sentral stemme som gjennom sitt forfatterskap baner vei for et feministisk perspektiv i den norske sakprosaen.

Det er 24. gang prisen deles ut, og Vestfolds Litteraturpris har kun én gang tidligere vært tildelt en forfatter innen sakprosafeltet. Overrekkingen vil foregå under åpningsforestillingen for Litteraturuka i Vestfold, 4. november kl. 19.00 på Tønsberg og Færder bibliotek. Her vil Breen motta et stipend på 25.000 kroner, samt et verk utført av en lokal kunstner.

Breen har tidligere vært journalist i blant annet Dagsavisen med faste spalter om feminisme. Kampen for kvinners rettigheter ble tatt videre til hennes forfatterskap, hvor det å synliggjøre kvinner som har blitt overskygget står i fokus. Gjennom skolebesøk og debatter har hun nådd ut til ungdommen, og ved oversettelser av «Kvinner i kamp» har hun nådd langt utenfor landets grenser.

Marta Breens forfatterskap tilbyr mye god lesning- fra hennes første utgivelse «Piker, vin og sang» som handler om kvinnelige musikere gjennom tidene, til hennes nyeste utgivelse «Om muser og menn» som tar for seg de mange historiene om kvinner og de privilegerte mennene innen kulturfeltet.

Juryen består av:

Ellen Eriksen (folkevalgt)

Fredrik Wandrup (kritiker i Dagbladet)

Aase Wivestad (rådgiver ved Vestfold fylkesbibliotek)

Britt Døvle Larsen (biblioteksjef i Sande)

Solveig Ragnhild Brandal (universitetslektor i norsk, USN)

Marta Breen. Foto: Maria Gossé. Foto
Foto: Maria Gossé