God hjemme- og lese-påske!

Endelig har solen begynt å varme og blomstene popper frem- påsketiden er her igjen! Den blir ikke helt slik vi er vant til, og kanskje er det nettopp da man virkelig trenger en god bok for å få en liten pause fra virkeligheten. Heldigvis betyr ikke stengte bibliotek at du ikke kan få tak i årets påskekrim (eller noe helt annet!). Det finnes nemlig en rekke gode digitale bibliotektilbud der ute.

Vi anbefaler deg å følge med både her på Vestfoldbibliotekene, på de lokale bibliotekenes egne sider og på deres facebooksider. Der jobbes det hardt for å legge ut innhold til glede, hjelp og inspirasjon for alle i alle aldre! Hold også et øye med arrangement-sidene! Selv om tidligere planlagte arrangementer er avlyst eller utsatt legges det nå ut nye, tilpasset et digitalt format!

Vi anbefaler PressReader for aviser og tidsskrifter og BookBites for e-bøker og elyd-bøker denne påsken!
PS: Pressreader utvider nå sin tilgang fra syv dager til 60 dager!

Påskens boktips er alle tilgjengelig i BookBites! I tillegg kan du finne disse gratisutgavene som du garantert slipper å stå på venteliste på: Enkebyen av Thomas Enger og Codex av Tom Egeland ligger nå gratis i BookBites-appen ut april.
Førstnevnte er allerede en av våre anbefalte favoritter, og Codex mener vi trygt å kunne anbefale basert på kritikker og de andre bøkene med Bjørn Beltø i hovedrollen!

God lesning og riktig god påske! ツ

Påske og e-bøker. Tidsskifter, bibliotekets apper fremme på både iphone og ipad. påskeegg og godteri ligger også på et bord. Foto.
Vi anbefaler BookBites og PressReader for nytt lesestoff i påsken ツ

Boktips til påske (PS! alle er tilgjengelig i BookBites!)

Neverwhere av Neil Gaiman

Under London finnes et hemmelig sted, et sted nesten ingen vet om, et sted med monstre og helgener, mordere og engler. Dette er byen for menneskene som har falt mellom sprekkene.

Dette er min oversettelse av teksten som ble skrevet på baksiden av en utgave av denne boken. Og det er egentlig en veldig god beskrivelse av byen under byen.

Richard Mayhew har akkurat flyttet til London da han på vei til en restaurant kommer over en blødende kvinne på gaten. Han hjelper henne, slik man håper alle ville gjort, men det viser seg å ha uforutsette konsekvenser. Han ser ut til å ha blitt usynlig, eller rettere sagt: Det virker ikke som at noen kjenner ham igjen, hverken kollegaene hans eller forloveden hans kjenner ham igjen. Fast bestemt på å fikse dette her bestemmer han seg for å følge etter den unge kvinnen han hjalp, ned i byen under byen.

Dette er en bok som sugde meg inn fra første side. Neil Gaiman er en mester når det kommer til det skrevne ord, personene og stedene han viser oss er mystiske og lokkende. Finn boken på Bookbites, lån den og la den suge deg med inn i en merkelig verden!

Anbefalt av Jan-Egil, Horten bibliotek

Neverwhere, Neil Gaiman. Bokforside med kirkespir og trær i forgrunnen, en mørk kveld. Bokforside. Grafikk/Foto.
Jan Egil anbefaler boken "Neverwhere" av Neil Gaiman.

På vandring uten esel i Cevennene av Alexander Leborg (2019)

I 1878 utstyrte den unge, engelske forfatteren Robert Louis Stevenson seg med et esel og la ut på vandring i det franske fjellområdet Cevennene. Vandringen resulterte i boka “På vandring med et esel i Cevennene”, som seinere er blitt en klassiker i reiselitteraturen. Da vår forfatter Alexander Leborg i 2017 skulle oversette boka til norsk, bestemte han seg likegodt for å gå turen i Stevensons fotspor – dog uten esel 😉

Morsomt er det å lese om Leborgs opplevelser – hva kan han kjenne igjen fra Stevensons bok – og hva har endret seg på de 140 årene som er gått. Noe han snart erfarer, er at de små samfunnene som sydet av liv den gang, er i ferd med å dø ut i våre dager.

Spennende å følge han på reisen – og Stevensons klassiker bare MÅ man jo lese når siste side i denne boka er lukket.

Anbefalt av Mette, Horten bibliotek

Påvandringuteneselicevennene. Bokforside. Grafisk fremstilling av trær, skog og fjell. Grafikk / Foto.
Mette anbefaler "På vandring uten esel i Cevennene" av Alexander Leborg.

Enkebyen av Thomas Enger (ungdomsbok)

Demningen i den rolige bygda Gravdal brister. Alt blir ødelagt. Stella og faren drar til Enkebyen, der Stellas mor jobber. Veien til Enkebyen er farefull, men byen skjuler enda større farer. Flere unge kvinner har blitt bortført og drept, men ingen gjør noe. Stella og hennes nye venner bestemmer seg for å ta opp kampen og setter seg selv og andre i stor fare.
Vi kommer inn i etterdønningene etter Vannkrigen. Klimaendringene har gjort det vanskelig for folk å overleve. Ressursene er få. Til den inngjerdede Enkebyen kommer folk for å finne jobb, mat og husly. Eller for å dø slik at resten av familien skal kunne overleve. Fruktbare kvinner blir sett på som det store problemet til overbefolkningen.  

Enkebyen er et uhyggelig sted. Stella er en tøff ung kvinne, men som ikke aner hvilke konsekvenser hennes kamp for sannhet får. Er hun virkelig klar for de farene hun setter både seg selv og andre i?
Spenningen stiger gjennom hele boka. En tøff og engasjerende dystopi som ikke er så virkelighetsfjern heller.
Første bok i en serie. Jeg venter i spenning på neste bok!
Boka har utrolig mange omtaler på uprisen.no og er nominert til Uprisen 2020.

Anbefalt av Aase Berit, Horten bibliotek

EnkebyenThomasEnger. Bokforside. Landskap og truende skyer. Foto.
Enkebyen, av Thomas Enger.

Haram av Leif Knudsen

Hvor langt er du villig til å gå for å finne din datter?

Det er spørsmålet debutanten og forfatteren Leif Knudsen svarer på i romanen Haram, det forbudte. Dette er en fantastisk spennende krimroman som passer å lese nå når det nærmer seg påske.

Forfatteren har en penn som gjør at teksten flyter godt og skildringene av mennesker og natur fremstår levende. Jeg ser hendelsene for meg som scener i en film. Fanges du som meg av denne boken får du en god opplevelse en kveld og noen sene nattetimer.

God bok!

Anbefalt av Silje, Horten bibliotek

HaramLeifKnudsen

Spennende fantasy-serie av Jessica Townsend

«Ingenlund: Morrigans forbannelse « (bok 1)& «Vundersmed: Morrigans kall» (bok 2)

Velkommen inn i en verden full av magi og spenning og ondskap!
Morrigan Kråkh lever med en forbannelse hvilende over seg: Ved midnatt på elleveårsdagen sin vil hun dø. Rett før klokken slår siste slag, reddes hun av Jupiter Nord og ender opp i den magiske byen Ingenlund. Her må Morrigan kjempe om en plass i Det Vunderlige Selskap.

Morrigan har en helt spesiell gave. Hvordan kommer hun til å bruke kreftene sine? Ender hun opp på det gode eller det ondes side?
Spennende og underholdene for både voksne og barn. Passer ypperlig som høytlesingsbok!
Bøkene finnes, både som e-bok og e-lydbok i appen BookBites

Anbefalt av Ellen Marit, Horten bibliotek.

JessicaTownsend,ingenlund. Bokforside. Mennesker med paraplyer i forskjellige farger. Bokforsie.. Grafikk.
Ellen Marit anbefaler bøkene av Jessica Townsend.

Magyk av Angie Sage

“Dette er historien om Septimus Heap, en magisk reise som følger han i gjennom jakten på å bli en stor magiker. For deg som liker Harry Potter er denne midt i blinken, eller bare deg som liker gode, ganske lettleste fantasybøker.

Magyk, eller Magi av Angie Sage som den heter på norsk, er første i en serie på totalt 7 bøker som ligger i Bookbites klar til å leses! Liker du hovedserien, er det også flere tilleggsbøker som kan leses etterpå.”

Anbefalt av Tina, Horten bibliotek.

Magyk,Townsend
Tina anbefaler "Magi" av Jessica Townsend

Dei sju dørene av Agnes Ravatn

Jeg anbefaler “Dei sju dørene” av Agnes Ravatn som finnes på BookBites som vanlig bok og lydbok.
En annerledes krimhistorie med en litteraturviter som krim-etterforsker.

Agnes Ravatn skriver godt og spennende på nynorsk med en ny vinkling på krimplotet.
Leseren får spenning til siste slutt som både er overraskende og uhyggelig…..

Anbefalt av Anne Marit, Horten bibliotek

AgnesRavatn,Deisjudørene. Bokforside. Grafikk.
Anne Marit anbefaler "Dei sju dørene" av Agnes Ravatn.

23-salen av Ingvar Ambjørnsen

En skarp og god skildring av norsk psykiatri-historie i Ambjørnsens første roman – med mye alvor og også litt humor! Boka er basert på egne opplevelser, da forfatteren selv jobbet på Lier sykehus på 70-tallet. Boka er dermed et kritisk tilbakeblikk på lite human behandling i store psykiatriske institusjoner for skremmende få tiår tilbake, men også en velfungerende og handlingsdrevet roman som aldri blir kjedelig.

En kronikeravdeling med tjue pasienter ved Lier psykiatriske sykehus er rammen om 23-salen. Hovedpersonen Andreas Wiegert begynner å arbeide på sykehuset som 18-åring, med ambisjoner om å bli sykepleier. Etter hvert som han ser hvordan systemet behandler pasientene, stiller han spørsmålstegn ved en fremtid i yrket.

Det er tydelig at Ingvar Ambjørnsen hadde talent for å skrive gode romaner allerede når han utga denne debutromanen – om et mørkt kapittel i norsk samtid

Anbefalt av Hege, Horten bibliotek

23 salen. Bokforside. Mann holder seg for ansiktet. Grafikk. Foto.
Hege anbefaler "23-salen" av Ingvar Ambjørnsen

I morgen er alt mørkt-trilogien av Sigbjørn Mostue (ungdomsromaner)

Bok 1 – Brages historie: Brage er en vanlig ungdom i trygge Norge som spiller fotball og er forelska i den peneste jenta på skolen. I Japan blir flere og flere mennesker rasende og dreper uskyldige. Dette sprer seg fort og plutselig er sykdommen utenfor Brages dør og i Brages liv. Kampen for å overleve er i gang…
Bok 2 – Marlens historie: Starten på apokalypsen igjen, men fra Marlens side. Hun må stable på plass alt hun har av mot og overlevelsesvilje for å klare seg. Hvor langt er du villig til å gå for å overleve?
Bok 3 – Når historien slutter: Slutten på alt?

Høyaktuell trilogi i disse coronatider. Hvordan håndterer folk kriser? I morgen er alt mørkt-trilogien utforsker Sigbjørn Mostue akkurat dette.

Dette er en tøff trilogi med zombie-ish problemer, men som har en vitenskapelig forklaring på sykdommen som rammer verden. Her snakker vi om en historie som er neglebitende og heseblesende, tidvis ganske så klaustrofobisk. Skikkelige pageturnere med fokus på overlevelsesvilje og –kamp. Det er lurt å starte med Brages historie, da bok 1 og bok 2 flettes sammen utover i bok 2.
Jeg elsker historier som ser på hvordan vi mennesker håndterer kriser og katastrofer. Jeg vil så gjerne at alle skal bli den beste versjonen av seg selv i slike tilfeller, men vet at det ikke alltid er tilfellet. Vi mennesker er forskjellige og takler ting ulikt. Jeg vil si at Mostue har klart ganske bra å skildre en verden i oppløsning, men med et håp om at det alltid finnes personer som gjør det rette, selv i de verste situasjoner.

Utrolig spennende trilogi!

Anbefalt av Aase Berit, Horten bibliotek

Imorgeneraltmørkt,SigbjørnMostue. Bokforside. Grafikk. En gutt og en jente i skumle, mørke omgivelser med nifse skapninger i det fjerne. Grafikk.
Aase Berit anbefaler "I morgen er alt mørkt" av Sigbjørn Mostue.
Translate »