Bibliotekaren anbefaler: Bøker for barn, ungdom og voksne

Barnebøker

Jazz vil bli politihund av Lesley Gibbes og Stephen Michael King (ill.) (på Bookbites som ebok) 

Jazz vil bli politihund, men det er et lite problem: Han er en søt, liten Bolognesehund. Men Jazz er tøff, rask, smart og dårlig til å gi opp. Han tropper opp til opptaksprøven til politihundskolen. Det er mange hunder som vil prøve seg og ingen er så liten og lodden som Jazz. 

Å drømme stort kan gi deg uante krefter og mot, men kan du drømme for stort? Jazz er en liten tass som ikke gir opp. Han gjør sitt aller beste, selv om alt ser mørkt ut. En skikkelig underdog-bok med mot og styrke. Man skal ikke bare gi opp, fordi ingen har tråkket opp stien foran deg. Noen ganger må man tråkke stien selv, for å oppnå det man vil. Herlig bok og Jazz er herlig lodden og tøff. 

Boka har fine tegninger og passer fra ca 8 år som egenlesning, men fin som høytlesningsbok. 
Boka er første bok i en mysterieserie om pelsdotten Jazz som løser utfordringer på sin egen måte. 

JazzVilBliPolitihund. Bokforside. Hunder i fart, forbryter og bil mot rød bakgrunn. Grafikk.
Jazz vil bli politihund, av Lesley Gibbes.

Verdens beste pappa av Endre Lund Eriksen (på Bookbites som ebok)

Mads begynner på ny skole og det er kjipt å ikke kjenne noen. Det er så lett å gjøre feil og Mads har gjort en god del av dem. Han begynner å skrive brev til den amerikanske presidentens sønn, så han slipper å gjøre de samme feilene som Mads har gjort, nå som han skal flytte til Det hvite hus. Mads har forresten verdens beste pappa som har lært han tøffing-loven. Hadde bare Mads vært litt flinkere til å følge loven, hadde kanskje ting vært litt bedre. 

Dette er en lettlest bok i brevsform om å være ny, men ikke minst om det å ikke ha det helt greit hjemme. Hakket i kruset på forsiden sier kanskje sitt? Eller har virkelig Mads «verdens beste pappa»? Det ligger en uhygge i brevene. Vi skjønner tidlig at faren har et ganske varierende humør og at Mads og moren går stille i dørene, når far kommer hjem. For hvilket humør er han i? 

Passer fra ca 10 år, men fin som høytlesningsbok, da også voksne kan ha glede av denne boka.  

Jeg hadde faktisk ikke tenkt å lese boka. Trodde ikke den ville appellere til meg, men en kollega snakket så varmt om den. Jeg er virkelig glad for at jeg leste boka. Den er bra og sterk. 

 

VerdensBestePappa. Bokforside. Kopp med teksten "Verdens beste pappa" med skår i, mot blå bakgrunn. Grafikk.
Verdens beste pappa, Av Endre Lund Eriksen.

Zombiefeber av Kristina Ohlsson (på Bookbites som ebok) 

Herbert og venninnen Sally nyter sommerferien, da merkelige ting begynner å skje i bygda. Det er den varmeste sommeren de kan huske. Så begynner folk å bli syke og oppfører merkelig. Nesten samtidig dukker det opp en mystisk mann hos Herbert og farfaren som ønsker å leie et rom. Kanskje mannen har noe med den merkelige feberen som har dukket opp? 

Spennende zombiefortelling med en dæsj farfarproblemer. Herbert må nemlig unngå at farfaren må på gamlehjem. Skjer det, må Herbert flytte og det vil han ikke. Så hva er verst: Farfarproblemene eller zombiene? 

Lettlest spenning og godt tempo gjennom hele boka. Jeg liker zombiehistorier som gir mening og historier som har noe ekstra ved seg. Denne boka har begge deler. Og det herlig med engasjerende hovedpersoner som gir god driv i historien. 

Zombiefeber. Bokforside. Mølle, tjern og fullmåne en natt. Veps i forgrunnen. Grafikk.
Zombiefeber, av Kristina Ohlsson.

Midt i svevet av Arne Svingen (på Bookbites som ebok) 

 Didrik hører en sint stemme nede fra stua. Han henter farens revolver og går ned. Skudd blir avfyrt. Både faren og den sinte mannen blir skutt og drept. Livet til Didrik blir ikke det samme igjen. 

Arne Svingen er ikke redd for å skrive om gutter med litt skakkjørt familiesituasjon. Midt i svevet er intet unntak. 

Didrik er en ung gutt som gjør noe ekstraordinært for å beskytte familien sin. Dessverre dør faren og moren klarer ikke ta seg av han. Didrik ender opp hos farfaren som ikke er helt barnevennlig. Det er ingen voksne som  tar seg av han på en ordentlig måte. Det er ikke så enkelt for Didrik å håndtere hendelsen, men han gjør så godt han kan. 

Den eneste som egentlig er der for Didrik er bestekameraten hans, Joakim, som driver blant annet med geriljabrodering. Joakim er en likanes fyr og vennskapet mellom guttene er sterkt og godt. 

Hvis man ser etter en actionfylt bok, er ikke dette boka. Handlingen er ganske stille, men sår og vond. Litt rar innimellom, spesielt de delene om skilpaddene, men engasjerende. En tøff bok for de som vil ha noe litt annerledes å lese 

Midt i svevet. Bokforside. Person med tørkle foran ansiktet og pistol. Skilpadder svømmer i forkant og rundt omkring. Grafikk
Midt i svevet, av Arne Svingen

Ungdomsbøker

Enkebyen av Thomas Enger (på Bookbites som ebok og elydbok)

Demningen i den rolige bygda Gravdal brister. Alt blir ødelagt. Stella og faren drar til Enkebyen, der Stellas mor jobber. Veien til Enkebyen er farefull, men byen skjuler enda større farer. Flere unge kvinner har blitt bortført og drept, men ingen gjør noe. Stella og hennes nye venner bestemmer seg for å ta opp kampen og setter seg selv og andre i stor fare. 

Vi kommer inn i etterdønningene etter Vannkrigen. Klimaendringene har gjort det vanskelig for folk å overleve. Ressursene er få. Til den inngjerdede Enkebyen kommer folk for å finne jobb, mat og husly. Eller for å dø slik at resten av familien skal kunne overleve. Fruktbare kvinner blir sett på som det store problemet til overbefolkningen.  

Enkebyen er et uhyggelig sted. Stella er en tøff ung kvinne, men som ikke aner hvilke konsekvenser hennes kamp for sannhet får. Er hun virkelig klar for de farene hun setter både seg selv og andre i?
Spenningen stiger gjennom hele boka. En tøff og engasjerende dystopi som ikke er så virkelighetsfjern heller.
Første bok i en serie. Jeg venter i spenning på neste bok!
Boka har utrolig mange omtaler på uprisen.no og er nominert til Uprisen 2020.

EnkebyenThomasEnger. Bokforside. Landskap og truende skyer. Foto.
Enkebyen, av Thomas Enger.

Bare spille ball av Michael Stilson (på Bookbites som ebok og elydbok)

Fredrik skal snart spille NM-finalen G16 på Lerkendal. Det er Rosenborg mot Brann. Fredriks plan er å herje på høyrekanten som vanlig og bli oppdaget av de store klubbene. Men noen dager før kampen tar faren kontakt og Fredriks liv blir mer komplisert enn han liker. Plutselig er det ikke bare fotballkampen som opptar tankene hans. 

Vinneren av Uprisen 2019! En bok med stort fokus på fotball og den store fotballproffdrømmen, men også familieliv med skilte foreldre og en far som kan bli i overkant engasjert i sønnens fotballkarriere. Og skal han la drømmedama komme i veien for fotballkarrieren hans slik mora hans gjorde for faren? 

Dette er virkelig en drømmebok for fotballinteresserte. Stilson vet hva han skriver om når det gjelder fotball. Er du ikke interessert i fotball, har boka både familiekomplikasjoner og forelskelsesutfordringer å by på.  

BarespilleballMichaelStilton. Bokforside. Gutt som spille fotball mot gul bakgrunn. Foto.
Bare spille ball, av Michael Stilton.

Slepp meg av Kathrine Nedrejord (på Bookbites som ebok) 

Anna og Amanda har alltid vært bestevenner. For Anna har det vært helt greit at Amanda har tatt styringen. Helt til nå. Anna har møtt Samuel og begynner på en liten løsrivelsesprosess fra Amanda. Amanda liker ikke denne forandringen hos Anna. Med spissfindige og syrlige kommentarer kjemper hun imot Annas løsrivelse. 

En bok om et (usunt) vennskap, om løsrivelse og å finne seg selv. Om kjærlighet og tilhørighet. Livet er ikke alltid enkelt og Anna får kjenne på nettopp dette i boka. Klarer Anna å finne styrken til å fullføre løsrivelsen? 

Dette er en bok som overrasket meg positivt. Den engasjerer og interesserer. Jeg ville filleriste jentene av ulike grunner. Lettlest bok. Boka tok opp flere viktige temaer, blant annet å stole på seg selv og å være stolt av røttene sine (Anna har samiske røtter). Det er ikke alltid så enkelt å verken finne sin indre styrke eller stolthet. 

Slepp megKathineNedrejord. Jente med oppsatt hår bakfra mot grå bakgrunn. Foto.
Slepp meg, av Kathrine Nedrejord.

Bøker for voksne

Anders Totland: «Vintertonar» (2020)

Dette er en stillfaren bok, med mange strenger som ligger og dirrer og vil opp til overflaten. Hovedpersonen Isak har et uavklart forhold til sin far. Nå ligger faren for døden, og Isak tar turen hjem til bygda for å være sammen med ham og søsteren. Hva skjedde da Isak og moren forlot hjemplassen? Hvilke krefter hadde faren, og hva gjorde han med dem? Gamle dagbøker etter moren gir ham noen svar, og samtidig flere spørsmål. Og søsteren Rakel,, som han ønsker å snakke alvorlig med, prater helst om været. Totland skriver lavmælt, intenst og hverdagsliv beskrivende om en vanskelig situasjon.

Vintertonar er forfatterens voksendebutroman, men har mange utgivelser for barn og unge bak seg.

Totland er utdanna kokk, vikarierer som organist og jobbet tidligere som journalist.

Vintertonar. Bokforside. Landskap med fjell, trær og hus. Grafikk.
Vintertonar, av Anders Totland.

Linda Bostrøm Knausgård: “Oktoberbarn(2020)

På Fabrikken festes elektroder på bryst og panne. Har du drukket noe I dag? Spist? Snart settes tannbeskyttelsen på, og oksygentilførselen sikres. Sovemiddel sprutes inn i årene og så kommer støtene. Det er som å “drikke mørke”, sier forfatteren.

Linda Bostrøm Knausgård forteller at dette er en behandling hun går gjennom jevnlig, og hun frastøtes av det. Hun merker at hukommelsen svinner etter disse behandlingene. Hun har vært ut og inn av sykehuset i mange år med sin bipolare lidelse, ofte tvangsinnlagt. Med fire små barn er dette en stor påkjenning. Sjokkbehandling I psykiatrien er omstridt, men det gjøres fortsatt. Bostrøm skriver rett fram og ærlig om livets mange vanskeligheter. Boka er et fortvilet og rasende oppgjør med psykiatrien. Sterk lesning!

Oktoberbarn. Bokforside. Jente ser inn i kamera. Foto/Grafikk.
Oktoberbarn, av Linda Knausgård.

«Fabrikken» av Joanne Ramos (2020)
Kvinnene på Fabrikken har lite frihet. Når de går en tur, må de ha på seg et helsebånd, som registrerer hvor de befinner seg. Ingen utskeielser er lov, men det hender at de sniker til seg en sjokolade i smug. Og de blir ikke omtalt ved navn men ved tall. De ansatte blir kalt koordinatorer. Det sosiale livet er preget av både mistenksomhet og sjalusi: Hvem får mest penger for barnet de bærer fram? Hvem er best ansett? Og det er mye kynisme blant de ansatte, og spesielt hos Miss Yu, som driver Fabrikken. Men det er også gode stunder, med samhold og varme.

Litteraturanmelder Knut Hoem har sammenlignet Fabrikken med «Amtmannens døtre» av Camilla Collet, der de gifteferdige kvinnene står på rad. Og han trekker paralleller til Jonathan Frantzen sine bøker.

Joanne Ramos er filippinsk-amerikansk. Fabrikken er hennes debutroman. Hun ble interessert i emnet da hun leste om indiske kvinner som fødte barn for andre.

FabrikkenJoanneRamos. Bokforside med grafisk fremstilling av gravide mager i profil i ulike farger. Grafikk.
Fabrikken, av Joanne Ramos.

«Hoppe etter ruccola: om godt språk, dårlig språk, klart språk og språklig bråk» av Helen Uri (2020) (I Bookbites)
Vet du hva ordet Indian summer heter på norsk? Jo, husmannssommer. Og hva kommer det av?

Jo, Indian summer er en varm periode som kan komme etter den første frostnatta på høsten. Det er den tiden husmennene kunne bruke til å få inn sin egen avling.

Og visste du at ordet orkide kommer av det greske ordet for testikkel? Det er ikke fordi blomsten ligner på en testikkel, men fordi blomstens løk gjør det.

Dette, og veldig mye mer, får vi en forklaring på i Helene Uris nyeste utgivelse. Det har vært en fornøyelse å lese seg gjennom disse sidene! Her skriver hun blant annet om språklige misforståelser, om språkets foranderlighet, om ullent språk, om kjepphester og irritasjoner, om avbrytende politikere og om oversettelsens umulige kunst. Uri er svært kunnskapsrik, og hun formidler fagstoff på en lett, morsom og forbilledlig måte. Dette er en bok som burde ligge under mange juletrær i år!

HoppeEtterRuccola. Bokforside. Bilde av Helene Uri mot en grønn bakgrunn. Foto / Grafikk.
Hoppe etter Ruccola, av Helene Uri.

«1153 Forbløffende fakta» av John Lloyd, James Harkin og John Mitchinson (2014) (Tilgjengelig i Allbok) 

Liker du å kunne sære fakta? Er hjernen din fylt av kuriositeter? Da kan denne boken være for deg. Q.I. er et populært program på BBC, hvor Stephen Fry og teamet hans samler inn fakta om de merkeligste ting. Boken er fylt av kuriositeter som «Visste du at det er 14% større sannsynlighet for å dø på din bursdag enn på noen annen dag?», eller «Ozonlaget dufter svakt av geranier». Dette er en god bok å plukke opp, bla gjennom, lese litt her og der, uten å føle at man må lese den fra perm til perm. Men er man glad i sære fakta vil man nok ende opp med å lese fra første til siste side! 

1153 forbløffende fakta. Bokforside med skrift i forskjellige farger mot hvit bakgrunn. Tekst / Grafikk. Foto.
1153 forbløffende fakta, av Lloyd, Harkin og Mitchinson

Boktipsene er formidlet av bibliotekarer ved Horten bibliotek.

God lesning!

Translate »